Oferta

icon

Lista pokojów

Pokoje na parterze

Wschodnio-południowy pokój owsiany
Pokój owsiany
Pokój owsiany Pokój owsiany Pokój owsiany Pokój owsiany

OWIES - należy do stosunkowo młodych roślin uprawnych. Pojawił się kilka tysięcy lat później aniżeli jęczmień i pszenica. Pierwsze znaleziska owsa pochodzą ze Szwajcarii z okresu brązu (1500-700 lat p.n.e.) i dotyczą głównie owsa szorstkiego (Avena strigosa). Na terenach polskich pierwsze ślady owsa tj. ziarniaki owsa głuchego (Avena fatua) pochodzą sprzed ok. 700 lat p.n.e. i odnalezione zostały w Biskupinie k. Żnina, jednak uprawa owsa na większą skalę rozpoczęła się dopiero w VIII wieku. Owies, podobnie jak żyto jest wtórną roślina uprawną, tzn. początkowo towarzyszył uprawom zbóż jako chwast segetalny. Do Europy przywędrował razem z pszenicą z Azji i w miarę przesuwania się upraw z południa na północ kontynentu, pogarszania się warunków glebowo klimatycznych, zaczął zyskiwać na znaczeniu. Jego dominacja wśród upraw wzrastała i zaczął wypierać gatunki pierwotne. Owies siewny i głuchy są blisko spokrewnione ze sobą. Prawdopodobnie najpierw uprawiano owies głuchy, a z niego na skutek mutacji powstał owies siewny.

Południowy pokój jaglany
Pokój jaglany
Pokój jaglany Pokój jaglany Pokój jaglany Pokój jaglany

PROSO - jest jedną z najdawniej uprawianych roślin. Najstarsze pozostałości tej rośliny w osadach ludzkich odkryto w Chinach i pochodzą z okresu 8,5-7 tysięcy lat p.n.e. Miejsc, w których zaczęto uprawiać proso mogło być jednak więcej. Na Bliskim Wschodzie najstarsze znaleziska prosa pochodzą z 900–500 lat p.n.e. W Starożytnym Egipcie prawdopodobnie było nieznane, w każdym razie brak jego znalezisk i jakichkolwiek wzmianek o uprawie. W Europie było dawniej powszechnie uprawiane, później straciło na znaczeniu, ostatnio znów staje się popularne i powierzchnia jego uprawy wzrosła, jest dotowana z funduszy Unii Europejskiej.

Pokoje na piętrze

Południowy pokój żytni
Pokój żytni
Pokój żytni Pokój żytni Pokój żytni Pokój żytni

ŻYTO - na bliskim wschodzie i w Azji Środkowej żyto zaczęto uprawiać prawdopodobnie około 4000 lat temu, choć niektóre źródła mówią, że dopiero 2000 – 3000 lat temu. Do Europy dotarło w 1800 – 1500 r. p.n.e., ale uprawiane jest od około 1000 r. p.n.e. Uprawę rozpoczęli Germanie, którym żyto służyło za zboże chlebowe, a następnie zainteresowali się nim Słowianie i Celtowie. W tamtym okresie w Europie uprawiano inne gatunki zbóż głównie pszenice i jęczmień.

Południowo-zachodni pokój jęczmienny
Pokój żytni
Pokój żytni Pokój żytni Pokój żytni Pokój żytni

JĘCZMIEŃ - w Azji uprawiana od bardzo dawna. Ziarna odkryto np. w paleolitycznej osadzie w miejscowości Netiw ha-Gedud w Izraelu, pochodzącej z lat 9970-9400 p.n.e. Za czasów biblijnych w Palestynie uprawiano dwa gatunki jęczmienia: jęczmień zwyczajny i dwurzędowy.

Zachodni pokój pszeniczny
Pokój żytni
Pokój żytni Pokój żytni Pokój żytni Pokój żytni

Pierwszymi dzikimi, a następnie uprawianymi gatunkami pszenic była samopsza oraz pszenica płaskurka. Udomowienie pszenicy nastąpiło około 9 tysięcy lat p.n.e. w rejonie Żyznego Półksiężyca na Bliskim Wschodzie (według jednej z hipotez, uczyniono to ze względu na produkcję piwa). W zawartości jelit człowieka z Similaun (zm. ok. 3300 lat p.n.e.) znaleziono częściowo strawioną samopszę. Z czasem pszenica zwyczajna wyparła płaskurkę i samopszę. Współczesne odmiany pszenicy zostały zmodyfikowane w ten sposób, aby były odporne na suszę, choroby i wysokie temperatury.

Pokoje na poddaszu

Pokój wschodni kukurydziany
Pokój żytni
Pokój żytni Pokój żytni Pokój żytni Pokój żytni

KUKURYDZA - Kukurydza była uprawiana w Meksyku już co najmniej 6,7 tys. lat temu. Kultury starożytnych Majów i Azteków są silnie związane z uprawą kukurydzy. Była ona dla nich bazą materialną, obiektem wierzeń i kultu religijnego. Pierwsze sposoby korzystania z kukurydzy opisał Krzysztof Kolumb, on też podobno nadał jej nazwę „mais”. Po odkryciu Ameryki kukurydza została przywieziona do Australii, Azji, Afryki i Europy. Najwcześniej uprawa kukurydzy skoncentrowała się w Portugalii i Hiszpanii. Na przełomie XVI i XVII wieku dotarła do Szwajcarii, Francji, Włoch, krajów bałkańskich i północnej Europy. Do Polski to zboże przywieziono z Rumunii lub Węgier w XVIII w.

Pokój południowo-zachodni gryczany
Pokój żytni
Pokój żytni Pokój żytni Pokój żytni Pokój żytni

GRYKA - Grykę zaczęto uprawiać ok. 2000 r. p.n.e. w górskich rejonach płn. Indii (dziś częściowo Pakistan). Stamtąd uprawa zawędrowała do Chin, Korei i Japonii, jednocześnie rozpowszechniając się w Azji Środkowej. Kaszę gryczaną znali już Hunowie, ale jako koczownicy nie wprowadzili jej uprawy do Europy. Gryka w Europie środkowej była znana już w neolicie. W XIII‒XIV wieku jej uprawa rozpowszechniła się na zachód Europy.

Pokój zachodni orkiszowy
Pokój żytni
Pokój żytni Pokój żytni Pokój żytni Pokój żytni

ORKISZ - powstał przed pojawieniem się pszenicy pospolitej, a więc zapewne ponad 8000 lat temu. Nie wiadomo jednak dokładnie, z jakich roślin powstał. Zapewne najwcześniej był spożywany przez mieszkańców terenów Transkaukazu, czyli miejsc na północny wschód od Morza Czarnego. W latach 2500-1700 p.n.e. uprawiano go z centralnej Europie. Doceniano go w Grecji, gdzie uznawano go za dar boga Demetriusza, i Imperium Rzymskim, gdzie stanowił podstawowy posiłek gladiatorów. W czasie naszej ery orkisz uprawiano nawet na ubogich glebach dolin i podgórzy Alp. Nieco później nauczono się go uprawiać w Niemczech, Anglii, a następnie innych krajach zachodniej Europy. Doskonale rósł nawet na nieurodzajnych ziemiach i w umiarkowanym klimacie. W XII wieku właściwości orkiszu rozpropagowała przeorysza klasztoru benedyktynów Hildegarda z Bingen. Uważała, że orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, gdyż wykazuje znacznie korzystniejsze właściwości zdrowotne niż inne ziarna.

Dodatkowe informacje

Udogodnienia

Pokoje posiadają łazienki, dostępne są ręczniki ale nie mają
telewizorów ani wifi by nic nie przeszkadzało Wam w wiejskiej
sielance.
W cenie pokoju jest możliwość korzystania z saunarium od godziny 18 do 23

Śniadanie

W cenie pokoju jest śniadanie, które u nas przybiera dwie formy:
1. Serwowane w postaci bufetu w kuchni w godzinach 8:00 – 10:00
2. Na własną rękę, czyli korzystasz z tego co jest w lodówce i sam
przygotowujesz sobie posiłek w porze, która jest dla Ciebie
odpowiednia.
Wszystkie posiłki w czartowickim domu są wegetariańskie.

Zwierzęta domowe

Zwierzęta są mile widziane jednak sprzątanie po nich wymaga
większego nakładu pracy dlatego do pobytu doliczamy kwotę 50 zł.